© Powered by SiteSpirit

 
logo.jpg

82.jpg

welkom.jpg

cheng.jpg

Cheng Man Ch'ing

Snake Creeps Down


GESCHIEDENIS

De monnik Chang San Feng (geboren 1247) geldt als de grondlegger van Taiji, hoewel eigenlijk niemand weet of hij echt bestaan heeft.
De achterliggende ideeŽn en principes komen voort uit het TaoÔsme, een levensbeschouwelijke stroming in AziŽ die vaak vermengd is met Boeddhistische waarden en gebruiken. In de taoÔstische principes staat harmonie centraal.
In de 18e eeuw werd Taiji uitsluitend in het geheim beoefend door de Chen-clan en werd het alleen onderwezen aan leden van de Chen-familie.
In de 19e eeuw kwam hieraan een einde door toedoen van een bediende van de Chen-familie, Yang Lu-chan. Hij ontwikkelde en verspreidde een eigen stijl, de Yang-stijl.
In de 20e eeuw pas kreeg Taiji bekendheid buiten China.
Eťn van de leermeesters die veel heeft betekend voor de wereldwijde verspreiding was Cheng Man Ch'ing. Hij beoefende Taiji om zijn TBC onder controle te houden en legde de nadruk op de therapeutische eigenschappen van Taiji.
Cheng Man Ch'ing ontwikkelde een 'verkorte vorm' van de oorspronkelijke vorm.
Na zijn dood in 1975 werd Taiji pas bekend bij een groter publiek in de westerse wereld.

De vorm die bij TaijiSoest wordt beoefend is ook de Yang-stijl van Cheng Man Ch'ing, maar dan iets gedetailleerder uitgevoerd en met veel nadruk op aandacht en bewustzijn. Het systeem is ontwikkeld door Huang Sheng-Shyan en wordt tegenwoordig in Europa onderwezen door Wee Kee Jin.